Exploitatievergunning voor een horecabedrijf Haarlemmermeer.
22-04-2014Wilt u een horecagelegenheid starten? Of wilt u een horecabedrijf overnemen ?
Dan heeft u vanaf de inwerkingtreding van de Algemene plaatselijke verordening (Apv) 2010 slechts één horecavergunning nodig:
- óf een drank- en horecavergunning,
- óf een exploitatievergunning.
Omdat voor de meeste zaken een drank- en horecavergunning nodig is (aangezien er alcohol wordt geschonken), is er nog maar in een beperkt aantal gevallen een exploitatievergunning nodig.
Dit houdt een versoepeling in van het tot nog toe geldende beleid over de exploitatie van horecabedrijven.
Het nieuwe horecabeleid houdt in:
Voor alcoholschenkende bedrijven is een drank- en horecavergunning nodig , op grond van de Drank- en horecawet.
Voor alcoholvrije bedrijven zoals bijvoorbeeld een snackbar (die geen alcohol schenkt) is een exploitatievergunning nodig, op grond van de Apv.
Er zijn hierop enkele uitzonderingen:
Voor de volgende bedrijven heeft u GEEN exploitatievergunning meer nodig:
- een horecabedrijf dat al op grond van (artikel 3 van) de Drank- en horecawet vergunningsplichtig is;
- een horecabedrijf in zorginstellingen, uitvaartcentra en ziekenhuizen;
- een horecabedrijf in een museum;
- een horecabedrijf bij sportverenigingen en instellingen belast met het beheer van club- en buurthuizen;
- een horecabedrijf in een winkel voorzover de horeca een nevenactiviteit is.(bijv: in tuincentrum)
NOTA BENE 1: voor discotheken, coffeeshops en seksinrichtingen is altijd een exploitatievergunning vereist !
NOTA BENE 2:Met deze inwerkingtreding van de Apv 2010 zijn ook de sluitingstijden voor de horeca gewijzigd. Uitgebreide informatie daarover kunt u vinden onder het product Sluitingstijd horeca.
< terug naar overzicht
Tweet |