Checklist horecavergunningen
24-12-2019Checklist horecavergunningen
Welke vergunningen heb je nodig in de horeca? Iedereen die een café, lunchroom of eettent wil beginnen, moet een aantal verplichte vergunningen aanvragen. Met deze checklist horecavergunningen zit je gebakken.
1. Drankvergunning
Je gaat een horecabedrijf starten. Een plek 'waar alcoholhoudende dranken voor gebruik ter plaatse worden geschonken'. Dan moet je in ieder geval voldoen aan de Drank- en Horecawet.
Zo moet je in het bezit zijn van één van deze verklaringen:
- de 'SVH Verklaring Sociale hygiëne'
- 'Verklaring Vakbekwaamheid afgegeven op artikel 41' .
SVH Sociale Hygiëne
Het examen SVH Sociale Hygiëne wordt afgenomen door SVH. Houd er rekening mee dat op deze vergunning straks minimaal twee personen vermeld moeten staan die ieder in het bezit zijn van de SVH Verklaring Sociale hygiëne.
2. Exploitatievergunning horeca
Soms heb je ook een 'exploitatievergunning horecabedrijf' van de gemeente nodig. Deze voorwaarden hebben te maken met openbare orde en veiligheid en staan in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) vermeld.
Je kunt de exploitatievergunning horecabedrijf digitaal aanvragen met de berichtenbox van de overheid.
Let wel! Besluit je op een later moment om een terras te gaan exploiteren of van rechtsvorm te veranderen, dan moet je de huidige exploitatievergunning wijzigen of een nieuwe vergunning aanvragen.
3. Bestemmingsplan
Het bestemmingsplan is gemeentelijk bepaald en geeft voor een specifiek stuk grond aan wat er aan deze ruimte mag worden veranderd. Zo staat hier bijvoorbeeld in vermeld of op deze plek een horecaonderneming mag komen. Ook lees je de maximale hoogte en breedte van het bouwwerk in kwestie.
Structuurvisies
Daarnaast kun je te maken krijgen met structuurvisies, waarin de gemeenten en provincies een beschrijving geven van mogelijke ruimtelijke ontwikkelingen. Die kunnen impact hebben op jouw plannen.
Structuurvisies en de ontwerpen voor toekomstige bestemmingsplannen kun je inzien bij de gemeente of provincie en via Ruimtelijkeplannen.nl.
4. Omgevingsvergunning: bouw
Stel, je wilt jouw vestiging bouwen, volledig renoveren of een opknapbeurt geven. Dan heb je vaak een omgevingsvergunning voor bouwen nodig. Deze vergunningen worden verstrekt door jouw gemeente.
Horecabedrijf starten?
Weet je al hoe je gasten straks gaan betalen? Ga je gebruikmaken van cash, pin en contactloos betalen? Bij de Rabobank mag je deze producten gratis uitproberen.
Ook voor het (gedeeltelijk) slopen van gebouwen en voor handelingen met gevolgen voor beschermde monumenten is in veel gevallen de aanvraag van een omgevingsvergunning essentieel.
5. Omgevingsvergunning: brandveiligheid
Voor het brandveilig gebruiken van een gebouw of ander bouwwerk, moet je (wettelijk verplicht) een aantal maatregelen nemen. Daarbij moet je je altijd houden aan de algemene voorschriften uit het Besluit brandveilig gebruik bouwwerken.
Voor de meer risicovolle soorten gebruik (zoals bij een hotel) is het bovendien nodig om een 'omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik' aan te vragen of een gebruiksmelding te doen.
6. Milieuvergunning
Onderdeel van de omgevingsvergunning is de milieuvergunning. Als jouw horecabedrijf het milieu niet of weinig belast, val je voor de overheid onder het zogenoemde lichte regime. In dit geval moet je je houden aan de algemene regels van het Activiteitenbesluit.
Maar er zijn ook bedrijven die het milieu zwaar belasten door bijvoorbeeld uitstoot of productie van gevaarlijke stoffen. Zij moeten hun bedrijfsactiviteiten dan melden bij de gemeente.
Een horecabedrijf valt overigens over het algemeen niet in deze tweede categorie. De kans dat je hiervoor geregeld contact moet zoeken met jouw gemeente, is dus vrij klein.
7. Terrasvergunning horeca
Voor het plaatsen van een terras, op je eigen terrein of in de openbare ruimte, heb je in de meeste gemeenten een terrasvergunning nodig.
Let op: een terras is alleen toegestaan bij een gevestigde horecazaak. De voorwaarden kunnen per gemeente verschillen.
Het gebruik van een terras mag nooit schade toebrengen aan de weg, gevaar opleveren voor weggebruikers of een belemmering vormen voor het beheer en onderhoud van de weg.
8. Hygiënecode
Horecabedrijven werken volgens de regels van de Hygiënecode. In deze code worden processen beschreven die kenmerkend zijn voor horecabedrijven. Bedrijven die met levensmiddelen werken, moeten dit op hygiënische wijze doen.
HACCP
Daarvoor is via Europese regelgeving een uitgebreide norm opgesteld: de HACCP. Deze norm geldt voor alle levensmiddelenbedrijven. De code in zijn geheel is goedgekeurd door het ministerie van VWS.
Let op, er zijn uitzonderingen!
- Voor ijsbereiders is er een aparte code.
- Voor bereiders van bijvoorbeeld sushi, wildvlees of shoarma en döner gelden aanvullende regels.
< terug naar overzicht
Tweet |